Υπάρχουν τρεις διαφορετικές Κατηγορίες SUP σκαφών που είναι οι εξής:
- all around
- wave boards
- racing boards
Τα SUP σκάφη και τα κουπιά τους δεν μπορούν να διαχωριστούν τελείως και είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους γιατί πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό τον διαχωρισμό παίζει και η ικανότητα του αναβάτη.
Οι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν ο ένας από τον άλλον παρουσιάζοντας όλο και κάτι διαφορετικό προκειμένου να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό.
Οι κύριες κατηγορίες και οι σοβαροί τρόποι κατασκευής είναι αυτοί που φαίνονται πολύ περισσότερο όχι μόνο λόγω της εμφάνισης, αλλά παράλληλα και λόγω της τιμής που τα διαχωρίζει από τα υπόλοιπα, πάντα ακριβότερα.
Ο χαρακτήρας του κάθε σκάφους εξαρτάται κυρίως από την σχεδίαση και μετά από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής. Αυτά καθορίζουν την συμπεριφορά του στο νερό.
Με λίγα λόγια SUP για racing και cruising, SUP για κύματα, ή κάτι ενδιάμεσο δηλαδή SUP all around.
Υπάρχει επίσης μια κατηγορία που περιλαμβάνει σκάφη εκπαιδευτικά που χρησιμοποιούνται από σχολές κατά κύριο λόγο αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από βαρύς αναβάτες ή από αναβάτες που δεν επιθυμούν επιδόσεις αλλά θέλουν να κάνουν εύκολα και ευχάριστα SUP αυτοί, η οικογένεια τους και οι φίλοι τους.
Είναι η περισσότερο διαδεδομένη Κατηγορίες SUP σκαφών και περιλαμβάνει SUP όλων σχεδόν των διαστάσεων με χαρακτηριστικά που βρίσκονται ανάμεσα στις 2 κύριες κατηγορίες, δηλαδή στα racing και τα wave SUP.
Είναι σκάφη που δε βαθμολογούνται με άριστα στις επιδόσεις τους όσο αφορά την ταχύτητα και την κατευθυντικότητα, ούτε έχουν καλές κριτικές για την κοφτή στροφή και το ride στο κύμα όπως τα wave SUP.
Είναι SUP που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις συνθήκες από όλους τους αναβάτες. Κύρια στοιχεία τους είναι η ευκολία της χρήσης και η ευχαρίστηση που προσφέρουν από την αρχή χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια.
Στα μεγάλα μεγέθη από 12’6” , 12’0” , 11’5” ,11’0” και οι μεταξύ αυτών διαστάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν σαν cruising boards, δηλαδή SUP για μεγάλες αποστάσεις ή downwind racing για τον οποιοδήποτε αναβάτη.
Τα ίδια SUP μπορεί να είναι η επιλογή του αρχάριου που μετά από λίγες φορές χρήσης μπορεί να καταλάβει και να πάρει τα καλά τους χαρακτηριστικά και να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα.
Τα ίδια SUP μπορεί να είναι αυτά με τα οποία θα πάρουμε εύκολα τα πρώτα μας κύματα, μικρά ή μεγάλα.
Επίσης είναι τα SUP που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι φίλοι μας, η γυναίκα μας και τα παιδιά μας στις οποιαδήποτε συνθήκες.
Οι λίγο μικρότερες διαστάσεις 10’5”, 10’0”, 9’5” της ίδιας κατηγορίας απευθύνονται στους ελαφρύτερους αναβάτες όπως ελαφρύς άντρες, γυναίκες, έφηβους ή παιδιά.
Η δεύτερη περισσότερο διαδεδομένη κατηγορία είναι η wave, όχι γιατί όλοι οι αναβάτες που μπαίνουν στο SUP, ασχολούνται με το wave αλλά γιατί οι surfers ανά τον κόσμο στην προσπάθεια τους να μη χάσουν ένα κύμα είδαν την εύκολη για αυτούς λύση, το κουπί και ήρθαν στο SUP.
Με αυτό τον τρόπο πολύ πιο εύκολα διαλέγουν και παίρνουν όποιο κύμα επιθυμούν.
Τα SUP αυτής της κατηγορίας έχουν διαστάσεις από 11’0”, 10’5”, 10’0”, 9’0”, 8’5” και φτάνουν μέχρι 7’0”.
Το πλάτος ποικίλλει στα μεγάλα μεγέθη από 27”, 28” και στα μικρά 28”, 29”.
Είναι σκάφη πιο δύσκολα, πιο τεχνικά και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό και σε συγκεκριμένες συνθήκες, δηλαδή κύματα.
Η σχεδίαση στα μικρά wave SUP σκάφη είναι παρόμοια των surf longboards και τα χαρακτηριστικά τους στην πλεύση μοιάζουν πολύ.
Είναι η κατηγορία που κερδίζει συνεχώς κοινό και μεγαλώνει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Περιλαμβάνει σκάφη με διαστάσεις από 11’0”, 12’0” έως 14’0” και 17’0” και πλάτη 26’0” και 27’0”.
Με απλά λόγια τα SUP αυτής της κατηγορίας είναι all around σκάφη με μικρές διαφορές στο σχήμα και πολύ καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με τα κλασσικά all around. Έχουν καλύτερες επιδόσεις στο cruising και στο downwind paddling ενώ υστερούν στα κύματα.
Η διαφορά είναι όμως πολύ μεγάλη για αυτούς που δε θα ψάξουν τα κύματα.
Αυτή η κατηγορία μεγαλώνει γρήγορα και εύκολα, γιατί αυτοί που ασχολούνται με το SUP σε λίμνες, ποτάμια και σε παραλίες με chop water (κοφτό κυματισμό ή κύμα μέχρι 1 μέτρο) απολαμβάνουν τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις που προσφέρουν αυτά τα SUP.
Αυτοί που βλέπουν το SUP σαν εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής, όχι στο γυμναστήριο, αλλά στην φύση και θέλουν να καταλαβαίνουν την ώθηση που παίρνουν από το κάθε χτύπημα του κουπιού που κάνουν.
Αυτοί που θέλουν, να διανύουν με δυο σωστές κουπιές την διπλή απόσταση από αυτή που διανύει κάποιος με ένα all around SUP που κάνει 4 κουπιές.
Οι περισσότεροι αγώνες που γίνονται, είναι αγώνες long distance downwind, sprint, είναι εύκολοι, ευχάριστοι και το κοινό που ασχολείται με αυτούς αυξάνεται συνέχεια και αυτό γίνεται με τον ευκολότερο τρόπο αν θα διανύσετε την ίδια απόσταση 3 φορές, θα έχετε 3 διαφορετικές επιδόσεις, με την πρώτη χειρότερη, την δεύτερη καλύτερη και την τρίτη πολύ καλύτερη, βλέπετε δηλαδή τις επιδόσεις σας να βελτιώνονται, την φυσική σας κατάσταση να αλλάζει και τότε αρχίζετε να μπαίνετε στο νόημα του τι είναι η πραγματική γυμναστική μέσα στη φύση και τι είναι το SUP.
Τα χέρια, οι ώμοι, οι ραχιαίοι δυναμώνουν με το κουπί, οι κοιλιακοί, οι μηροί, οι γλουτοί και οι γάμπες σφίγγουν στην προσπάθεια για συνεχή ισορροπία και τέλος η καρδιά αρχίζει και δουλεύει διαφορετικά.
Τα ίδια σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από αρχάριους αλλά με σχετική δυσκολία, ενώ στα πόδια καλών αναβατών μπορούν να κάνουν τα πάντα.
Το αποτέλεσμα σε αυτό το υπέροχο άθλημα είναι το ίδιο, διασκέδαση και γυμναστική συνδυάζονται αρμονικά με την φύση προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και που επίσης έχει γίνει τόσο δημοφιλές ανά τον κόσμο.
Προσέξτε την επιλογή σας, γιατί ο εξοπλισμός είναι ο κύριος παράγων που θα σας δώσει αυτές τις στιγμές.